woensdag 11 december 2019

KERST- EN NIEUWJAARSWENS VANUIT BRAZILIË

SOCIALE TOESTANDEN IN BRAZILIË

De nieuwe rechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, meent dat de Braziliaanse economie veel is verbeterd gedurende de laatste maanden, maar voor de gewone werkman en voor de werkelozen is daar nog weinig van te merken. Ook de grote vernieuwing van de pensioenregeling zal voor de meerderheid van de mensen betekenen dat ze meer jaren moeten bijdragen en werken.
Met nieuwe interpretaties van de strafwet kwamen verschillende beroemde gevangenen vrij - ook de bekende arbeiderspresident, Lula, - die door corruptie het land voor miljoenen hebben beroofd. De spanningen tussen links en rechts zullen spoedig verhogen. Het gevaar bestaat dat er minder actie gevoerd kan worden tegen allerlei fraudezaken en dat er meer sociale onrust komt, zoals in verschillende Zuid-Amerikaanse landen, en dat de sociaal economische verbeteringen nog een tijd op zich gaan laten wachten.
In dat perspectief blijft er te weinig regeringsgeld beschikbaar voor opvoeding, gezondheid, ... ; de kindercrèches krijgen slechts een basissteun van de regering voor personeel en voeding; dat bedrag werd de laatste jaren niet verhoogd, zodat het voor de crèches van particulier initiatief uiterst moeilijk wordt om de verzorging en opvoeding van die kinderen op peil te houden.
Er zou natuurlijk veel meer te vertellen zijn over allerlei ingewikkelde problemen van dit grote land, maar met deze kleine samenvatting kan het al duidelijk worden hoe belangrijk jullie bijdragen van de 'collectieve adoptie' zijn voor een grote groep kinderen van 0 tot 4 jaar in verschillende crèches, en een kleinere groep van straatjeugd (kinderdorp), of kansarme jeugd, die door jullie bijdragen een beroepscursus kan volgen, of in sommige gevallen ook individueel geholpen worden.
HARTELIJK DANK namens de kinderen, hun ouders en de leiding van de crèches, die aan al die goede gevers een warme Braziliaanse omhelzing zouden willen geven en een gebed beloven en aanbeveling bij de Goede God.
Foto-archieven en PowerPoint beheers ik niet op de computer; daarom stuur ik wat fotomateriaal dooe en hoop ik dat jullie er een goede vorm aan kunnen geven. De meeste foto's spreken voor zich; maar voor een volgende keer kunnen de directies v an de crèche er zelf een klein verhaaltje bij schrijven.

BESTE WENSEN ALLEMAAL: gezondheid en vrede

Dat deze Kersttijd en het nieuwe jaar
        voor jullie een tijd mag zijn
        van vredevol vertrouwen in Gods voorzienigheid
        en dat wij door onze dialoog en actieve solidariteit
        tekens mogen zijn van barmhartige liefde
        voor de universele mensenfamilie
        speciaal voor de armsten  en de  meest uitgeslotenen,
        zoals veel kinderen van 'onze' crèches in Brazilië
        die mogen rekenen op jullie steun.
               
                                                        Frater Theo

Dit zijn foto's (2019) van het project van frater Theo dat wij met Klos sinds 2018 steunen.


Geen opmerkingen: